Alles wat ouder is dan deze eeuw ;-)

Chriet Titulaer over het jaar 2000

Door codebeat op woensdag 7 april 2021 06:13 - Reacties (14)
Categorie: vintage, Views: 3.156

Inleiding
Chriet Titulaer, was een geweldig en bijzondere man. Niet alleen vanwege zijn ietwat excentrieke uiterlijk maar ook om zijn nerdy-achtige humor, zijn voorkeur voor ruw vlees videos :) - lees p*rno , zijn niet professioneel-gelikt overkomen qua presentatie maar vooral om zijn nieuwtjes over technologische ontwikkelingen. Die manier van presenteren mis ik wel, het is nu allemaal zo gelikt (en vaak gemaakt/Amerikaans), daarom zijn oude videos zo leuk om te kijken, heeft altijd iets grappigs. Zijn programma "Wondere Wereld" was vaste prik bij ons thuis, razend benieuwd met wat voor bijzondere dingen Chriet nu weer mee op de proppen kwam.

Uitvinders
De inzendingen van kijkende uitvinders was ook altijd erg leuk. Volgens mij is daarna is zoiets als "Het beste idee van Nederland" ontstaan, dat overigens anno nu geen naam meer mag meer hebben als "Het beste idee van Nederland" omdat het niet gaat over het beste idee maar over het beste commerciële idee dat ergens bij een supermarkt in de schappen kan liggen. SBS heeft dat programma helemaal om zeep geholpen, jammer! Dat overigens even terzijde ;) De meest bijzondere dingen kwamen voorbij, soms heel klunzig (een geautomatiseerd kattenluikje ofzo) maar er waren ook uitvindingen die best innovatief waren en er zeer professioneel uitzagen voor die tijd..

Firato
Door zijn programma, gedrevenheid en enthousiasme ging ik uiteindelijk ook naar de Firato, een beurs met alle nieuwste snufjes op elektronica gebied, voornamelijk video, audio en wat computers (had toen nog niet mijn interesse). Heb zelfs nog een 'walkman' gewonnen op de Firato, een show gepresenteerd door Erik de Zwart (die eigenlijk eerst Paul de Wit) heette. Het was op de stand van Philips. Weet niet meer welk jaar dat was, het was volgens mij het jaar van de Videowall als ik mij niet vergis. "Videowall" dat ik mij eigenlijk herinner als "Vidi-Wall". Een 'walkman', dat was het niet natuurlijk, onwijs crappy ding met alleen een fast-forward, absoluut niet vergelijkbaar met Sony. Heb deze ook niet meer dus weet niet meer hoe deze eruit zag (behalve dat ie zwart was en alleen FF) en weet al zeker niet het modelnummer van het ding.

Chriet heeft ook wat uitzendingen gedaan direct vanaf de Firato, net zoiets wat Tweakers nu doet vanaf diverse tech beurzen. Dat heeft Tweakers afgekeken van Chriet! Nee hoor, geintje ;) Zo gaan die dingen. Ik kan mij niet herinneren dat Tweakers ooit een video heeft gemaakt over echte toekomstvoorspellingen, dat één persoon een voorspelling doet wat er over, pak um beet, 20 jaar voor tech ons zal omringen. Denk dat het ook niet zo baanbrekend zal zijn als wat ze in de jaren 50,60,70,80 deden omdat het meer in het verlengde ligt van wat we nu al mogelijk is. Misschien vergis ik mij hoor, kan, het is in iedere geval minder spannend omdat we al weten dat er veel mogelijk is (bijna eindeloos lijkt het qua varianten), kunnen indenken welke richting de verfijning op zal gaan. De kinderschoenen zijn nu schoenen voor volwassenen geworden, er hoeft niet meer te worden nagedacht over de basis. Neem bijvoorbeeld de transistor of de ontwikkeling van IC's, dat waren de kinderschoenen. Nu zijn het inmiddels al sportschoenen waarvan de aerodynamica waar mogelijk nog beter kan.

Voorspellingen, het jaar 2000
Het is altijd leuk om te zien wat er van die voorspellingen terecht is gekomen, had Chriet het bij het juiste eind? Weet niet uit welk jaar deze video is, als jij dat wel weet, laat het weten. Denk toch dat hij het aardig goed had ingeschat. Wellicht niet helemaal qua tijdsschema en dacht wellicht volgens het verlengde van de mogelijkheden van die tijd maar over het algemeen best aardig accuraat. Kunnen natuurlijk ook andere factoren hebben meegespeeld zoals fabricagekosten, adoptie en prijs dat daardoor het tijdschema niet helemaal klopt.

Wat denk jij, zat Chriet goed?

PS: Niet zeuren over de videokwaliteit, het is geen full HD of 4K, kan ook niet, is 19-noah :PDirecte link naar video: https://www.youtube.com/watch?v=LygsliMSWY0