Over technologie om prettig te wonen

Noise cancelling inzetten overlast buren of omgevingsgeluid

Door codebeat op donderdag 4 juni 2020 22:57 - Reacties (17)
Categorie: wonen en tech, Views: 8.672

Vroegah, vroeger dus, jaren negentig geloof ik, heb ik eens een item gezien op het journaal met een tractor en een nieuwe techniek om omgevingsgeluiden/lawaai te reduceren. Het was een pilot van Sony geloof ik er zat een hele kast met elektronica bij plus een enorme hoofdtelefoon. Er werd verteld dat het systeem hetzelfde geluid genereert maar dan tegenovergesteld zodat het elkaar zal opheffen. Het resultaat was dat de bestuurder van de tractor nagenoeg geen harde geluiden meer hoorde. Baanbrekend, daarna nooit meer gezien.

Alhoewel, bovenstaand lijkt heel erg op een voorloper van "Noise cancelling" zoals we dat nu kennen van hoofdtelefoons met "Noise cancelling". Uiteraard is de techniek verfijnd en veule malen kleiner.

Nu vroeg ik mij af, ik heb nogal onstuimige bovenburen (vorige waren echt vreselijk), vooral de stofzuiger is een draak. Het is zo gehorig hier en de verhuurder wil er niets aan doen. Ook veel last van omgevingsgeluid van het plein waar ik aan woon, festiviteiten, theater. Allemaal gekomen nadat ik hier ooit ben komen wonen.

Nu kun je gaan isoleren of verhuizen, tuurlijk maar verhuizen wil/kan ik niet, ga fors meer betalen en isoleren heeft geen of maar gedeeltelijk zin en kost tevens een duit en wil geen werk verrichten dat de verhuurder niet wil doen. Het probleem met de buren is contactgeluid (ze hebben een houten vloer op een houten vloer), dus daar doe je met normaal isolatiemateriaal weinig tegen. Er zou een speciale zwevende isolatievloer moeten worden aangebracht en dat is intensief en zeer prijzig.

Toen dacht ik, zou "Noise cancelling" werken? Tussen de vloer van de buren en mijn plafond zit een systeemplafond waar prachtig een "Noise cancelling" systeem zou kunnen worden geïnstalleerd. Vroeg mij gewoon af, zou dat überhaupt kunnen werken? Zie het dan zo voor mij, plafondspeaker (geïsoleerd) en microfoon en versterker boven het systeemplafond. Het zou fantastisch zijn als dat zou kunnen werken of is dit te eenvoudig voorgesteld?

Wat denken jullie?